top of page

Tapaninpäivä ja Kristuksen seuraamisen merkitys arjessa

  • Writer: Erkki Viinikainen
    Erkki Viinikainen
  • 7.7.
  • 3 min käytetty lukemiseen

Evankeliumi Luuk. 12:8–12 Kristuksen todistajat


Jeesus sanoi opetuslapsilleen:

”Minä sanon teille: Joka tunnustautuu minun omakseni ihmisten edessä, sen on Ihmisen Poika tunnustava omakseen Jumalan enkelien edessä. Mutta joka ihmisten edessä kieltää minut, se tullaan kieltämään Jumalan enkelien edessä. Ja jokaiselle, joka sanoo jotakin Ihmisen Poikaa vastaan, annetaan anteeksi, mutta sille, joka herjaa Pyhää Henkeä, ei anteeksi anneta.

Kun teitä kuljetetaan synagogiin ja viranomaisten ja esivallan eteen, älkää olko huolissanne siitä, mitä puhutte ja miten puolustatte itseänne. Kun se hetki tulee, Pyhä Henki neuvoo, mitä teidän on sanottava.” (2. vuosikerta)


Perinteet ja merkitykset


Tapaninpäivä on erityinen hetki, joka seuraa joulupäivää ja syventää ymmärrystämme Kristuksen seuraamisesta. Tämä päivä, omistettu ensimmäisen marttyyrin, apostoli Stefanuksen muistolle, korostaa kristinuskon ytimessä olevaa rohkeutta ja uskollisuutta. Tapaninpäivän merkitys ei rajoitu vain juhlaan, vaan se tarjoaa meille tilaisuuden pohtia, mitä Jeesuksen seuraaminen merkitsee kaikessa yksinkertaisuudessaan ja erityisyydessään arjessamme.

Tapaninpäivän perinteet vaihtelevat kulttuurista toiseen, mutta niillä on yhteinen teema: yhteisöllisyys ja itsenäisyys. Suomessa monet viettävät Tapaninpäivää perheen kanssa käymällä ulkona tai osallistumalla erilaiseen yhteisötoimintaan. Esimerkiksi retket myrskyiseen talviseikkailuun tai joulukalenterin viimeisten luukkujen avaaminen ovat tärkeitä tapoja.

Lapsille joulun aikaiset perinteet voivat tuntua jännittäviltä, mutta Tapaninpäivä tuo esiin aikuisuuden vastuut. Se on hetki, jolloin aikuinen voi pysähtyä miettimään omia valintojaan ja tekojaan. Kristuksen seuraaminen voi vaatia rohkeutta ja kykyä tehdä vaikeita päätöksiä.


Opetuslapsista marttyyreiksi


Tapaninpäivän ydinajatus kytkeytyy Stefanuksen marttyyrikuolemaan, joka muistuttaa meitä, että Jeesuksen seuraaminen voi olla haastavaa. Apostolit ja varhaiset kristityt tiesivät hyvin, että uskonsa vuoksi he saattoivat joutua jopa hengenvaaraan. Tiesitkö, että Stefanus oli yksi seitsemästä diakoneista, jotka valittiin palvelemaan seurakunnassa? Hänen rohkeutensa puhua totuutta, jopa kuolemansa uhalla, on esimerkki, johon jokainen kristitty voi pyrkiä.

Stefanus ei vain seurannut Jeesusta; hän oli valmis kohtaamaan vainot ja vastoinkäymiset. Tämä opettaa meille, että usko saattaa vaatia suurta uhrausta ja sitoutumista. Nykyäänkin maailmassa, kuten esimerkiksi Kiinassa, kristityt kohtaavat vainoa; arviolta yli 200 miljoonaa kristittyä elää paikoissa, missä heidän uskoaan uhataan.


Raamatullinen näky ja raskaat ajat


Tapaninpäivän Raamatun teksteissä Jeesus kertoo opetuslapsilleen tulevista haasteista, kuten vainoista ja jopa kuolemasta. Tämä voi tuntua pelottavalta, mutta Jeesus lupaa rauhan, joka ylittää ymmärryksen. Tämä rauha ei tarkoita ongelmattomuutta, vaan syvää sydämen rauhaa, joka auttaa meitä vaikeina aikoina. Mielestäsi, kuinka moni meistä kokee ahdistusta tai pelkoa arjessaan? Psykologian tutkimusten mukaan jopa 70 prosenttia aikuisista tuntee olonsa stressaantuneeksi tai ahdistuneeksi säännöllisesti. Jeesuksen lupaus rauhasta antaa voimaa pysyä luottavaisena myös haastavissa tilanteissa.


Kristuksen rauha arjen keskellä


Kristuksen rauha ei ole vain teoreettinen käsite; se voi tulla todellisuudeksi meidän jokapäiväisessä elämässämme. Kun kohtaamme konflikteja tai esiin nousee erimielisyyksiä, Kristuksen rauha auttaa meitä löytämään anteeksiannon ja armon toisiamme kohtaan. Tällöin voimme vapauttaa itsekkyydestämme ja alkaa palvella toisiamme. Ajatellaanpa vaikkapa paria, joka käy läpi vaikeaa aikaa. Kristuksen rauha voi johdattaa heidät puhumaan toisilleen rehellisesti ja myötätuntoisesti, vaikka heidän tunteensa olisivat ristiriidassa. Näin he voivat löytää tiensä takaisin toistensa luokse.


Alkukirkko ja aito usko


Varhaiset kristityt, jotka joutuivat vainoamisen kohteeksi, olivat valmiita kestämään jopa kuoleman uskonsa vuoksi. Tämä kestävyyden esimerkki herätti muiden mielenkiinnon ja herätti kysymyksiä uskon syvyydestä. Useiden arvioiden mukaan varhaiskristittyjen seurakuntien kasvuvauhti nousi 40 prosenttia vuodessa niiden ensimmäisinä vuosisatoina. Tämä kertoo uskon voimasta ja merkityksestä ihmisten elämässä. Varhaiskristityt eivät vain pyytäneet rauhaa. He elivät sen. Kristuksen seuraaminen oli heille elinehto, eikä vain elämän tapa. Se oli heidän identiteettinsä ydin.


Rauhan merkitys tänä päivänä


Nykyisin suomalaiset kristityt elävät suurelta osin rauhassa. Meillä on mahdollisuus osallistua jumalanpalveluksiin ja hengellisiin kokoontumisiin ilman pelkoa vainosta. Tämä rauha on meille kallis perintö, ja meidän on tärkeää vaalia sitä. Tilastojen mukaan vain 10 prosenttia suomalaisista kokee, että heidän uskonsa koettelee ikäviä tilanteita, mutta silti meidän on muistettava, mitä Kristuksen seuraaminen tarkoittaa myös arjen rauhassa. Kristuksen seuraaminen on jatkuvaa kasvua armossa ja rakkaudessa. Meidän on mahdollista jakaa rauhamme ja rakkautemme ympärillämme. Me voimme vaikuttaa sosiaaliseen ympäristöömme ja olla esimerkki toisille.


Kristuksen seuraamisen voima


Kun mietimme Tapaninpäivän merkitystä, voimme nähdä, että se on enemmän kuin vain muistopäivä. Se on mahdollisuus tarkastella omaa uskoamme, sen haasteita ja voimavaroja. Jesaja 40:31 sanoo meille, että "ne, jotka odottavat Herraa, saavat voimaa." Tämä tarkoittaa, että voimme löytää voimaa ja rohkeutta arjessamme.

Tapaninpäivän aikana voimme asettaa tarkoituksia ja uudistaa uskomme. Uuden vuoden alkaessa on hyvä miettiä, kuinka voimme kasvaa uskossa ja toteuttaa rauhaamme jokaisessa hetkessä.


Tapaninpäivä ja lahjakkuuden käyttö


Tapaninpäivä voi olla myös tilaisuus vahvistaa yhteisöä. Voimme osallistua seurakunnan toimintaan, tarjota apua tarvitseville tai osallistua vapaaehtoistyöhön. Erityisesti joulun aikana monilla on tarve saada tukea. Tällöin tarjoamamme apu voi olla hieno lahja.

Meidän on kysyttävä itseltämme: Miten voin käyttää lahjojani Jumalan kunniaksi? Miten voin olla toisille tukena ja rakennuspalikkana? Näihin kysymyksiin vastaaminen voi auttaa meitä löytämään merkityksen ja tarkoituksen jokapäiväisessä elämässämme.


Lopuksi


Tapaninpäivän merkitys ulottuu syvälle uskon ytimeen. Juhlimme tätä päivää kiittäen Jumalaa rauhasta, joka meille on annettu. Voimme myös muistaa, että jokainen meistä on kutsuttu seuraamaan Kristusta, ei vain silloin, kun asiat ovat hyvin, vaan myös vaikeina hetkinä.

Tapaninpäivä toimii muistutuksena siitä, että usko on yhteisöllinen kokemus. Elämällä uskoamme todeksi voimme jakaa Kristuksen rauhaa ympärillämme. Tämä inspiroiva ja rauhoittava päivä on tilaisuus vahvistaa uskoa, osallistua yhteisöön ja muistaa, että olemme yhdessä Jumalan kanssa, eikä yksinäisyys ole meidän taistelumme.

 
 
 

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


123-456-7890

© 2035 by Erkin pappissivusto. Powered and secured by Wix 

bottom of page